Interview Geurt van Roekel

Torenkraanmachinist Geurt van Roekel (62) maakt iedere dag een foto van de zonsopgang boven Utrecht.

Torenkraanmachinist Geurt van Roekel (62) maakt iedere dag, vanuit zijn torenkraan in Leidsche Rijn, een foto van de zonsopgang boven Utrecht en deelt die op Twitter en InstagramMensen hebben geen idee wat voor moois je allemaal ziet op zo’n grote hoogte. Middels mijn foto’s laat ik hen graag meegenieten.”

Geurt werkt al meer dan 40 jaar met veel plezier bij BAM Wonen. “Ik ben daar sinds 1989 werkzaam als torenkraanmachinist”, vertelt hij. Op dit moment werkt hij in Leidsche Rijn aan een woningbouwproject van conceptontwikkelaar Change.

 

Goedemorgen Utrecht

Terwijl de meeste Utrechters nog op één oor liggen of langzaam aan het opstarten zijn, zit Geurt rond 07.00 uur al in zijn torenkraan in Leidsche Rijn. Vanuit zijn ‘werkkamer’, op zo’n zestig meter hoogte, maakt hij net voor zijn werkdag begint een foto van het uitzicht. Die foto plaatst hij op zijn Twitter- en Instagrampagina. “Ik kan natuurlijk niet de hele tijd foto’s maken, er moet ook gewerkt worden”, zegt hij lachend. “Als een foto het goed doet ’s ochtends, geniet ik daar echt van. Dan kan mijn dag niet meer stuk.”

Projecten in Utrecht

Geurt komt oorspronkelijk uit Bennekom, een dorp in de gemeente Ede. Hoewel hij niet in Utrecht woont, kun je wel stellen dat hij de stad op z’n duimpje kent. Door de jaren heen was hij namelijk torenkraanmachnist bij verschillende grote bouwprojecten in Utrecht. “Ik ben in 2014, ongeveer drie jaar, bij de bouw van het nieuwe winkelcentrum Hoog Catharijne geweest”, vertelt hij enthousiast. Vanuit zijn torenkraan heeft hij de stad goed leren kennen.

Favoriete project in Utrecht

De bouw van het nieuwe winkelcentrum Hoog Catharijne is zijn favoriete project waar hij aan heeft gewerkt in Utrecht. “Het leuke aan die plek was dat we midden in het centrum van Utrecht zaten. We hadden iedere dag adembenemend uitzicht op de Domtoren.” Dat uitzicht wilde Geurt graag vastleggen. Daar hoog in de lucht is zijn hobby begonnen. “Ik maakte toen iedere dag foto’s van de Domtoren. In combinatie met de zonsopgang was dat echt een prachtig gezicht.”

Op tv

Geurt besloot zijn dagelijkse kiekjes ruim zeven jaar geleden voor het eerst online te delen. Al snel kreeg hij volgers en werden zijn foto’s zelfs opgepikt door RTL en SBS. Tegenwoordig worden er elke week een paar foto’s van de Bennekomse torenkraanmachinist getoond op tv als het weerbericht wordt besproken. “Ik denk dat het er zo’n driehonderd zijn geweest in de afgelopen twee jaar.” De contacten die Geurt daardoor maakt met mensen in de tv-wereld en mensen op social media vindt hij leuk. ”Ze kennen me inmiddels.”

Motivatie op werk

Geurt haalt zijn motivatie uit posititveit, vertelt hij. “Als je ouder wordt zie je de schoonheid in dingen, wat je vroeger niet zag. Daar ligt mijn kracht, denk ik. De ene keer regent het, de andere keer schijnt de zon en soms is het mistig. Zelfs met slecht weer, moet je het mooie willen zien”, zegt hij vastbesloten. “Als je af en toe bewust een momentje pakt, zie je een regenboog tussen de buien door.”

Reacties

Wat voor reacties Geurt krijgt? “Ik krijg alleen maar positieve reacties en dat maakt het ook zo leuk. Als ik ’s morgens een foto heb geplaatst en daar leuke reacties op krijg, kan mijn dag niet meer stuk. Soms zegt iemand ‘ik zag je foto op tv’. Dat vind ik heel leuk om te horen.” Geurt gaat voorlopig door met zijn hobby. “Ik heb al een prachtige baan, maar het foto’s maken en de leuke reacties maken mijn werk nóg leuker.”