Levertijden nutsaansluitingen en energienet onder druk

Levertijd nutsaansluitingen en energienet onder druk

In de afgelopen maanden hebben wij gemerkt dat de levertijd voor een elektra- en wateraansluiting steeds verder oploopt. De netbeheerders geven de onderstaande redenen op: 

  • een forse toename van het aantal aanvragen voor een aansluiting;
  • een aantrekkende economie en meer vragen op het gebied van duurzame energie (zonne- en windenergie, elektrisch vervoer en warmte);
  • steeds meer drukte op het energienet, zodat er eerst een verzwaring van het energienet uitgevoerd moet worden voordat een aanvraag gerealiseerd kan worden;
  • een tekort aan gekwalificeerd technisch personeel.

De gemiddelde levertijd voor een elektra aansluiting tot 3x80A is op dit moment 8 maanden na opdracht  Voor de grootverbruik aansluitingen loopt de levertijd op tot meer dan een jaar

Bij het toekennen van transportvermogen in de Aansluit- en transportovereenkomst (ATO) hanteren de netbeheerders het beginsel ‘first come, first served’. Dat betekent dat zij onder voorbehoud van alle rechten en plichten gedurende de looptijd van de offerte rekening houden met de omvang van het gevraagde transportvermogen. Wanneer er geen opdracht wordt gegeven binnen deze periode is het niet zeker dat het gevraagde vermogen nog leverbaar is.

Het is dan ook belangrijk de offertes tijdig te ondertekenen en (de eerste termijn) te betalen, zodat de leveranciers met de voorbereidingen voor de uitvoering kunnen starten.

Verder vragen wij jou aansluitingen die verwijderd moeten worden tijdig aan te melden. Ook verwijderingen hebben namelijk een lange doorlooptijd.

Wij bedanken jou voor je medewerking en begrip.

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van deze nieuwsflits, neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer (0320) 22 55 55 of e-mail (info.materieel@bam.com).

Levertijden nutsaansluitingen