Incidenten met steigerdelen

Incidenten met steigerdelen

In deze nieuwsflits vragen wij extra aandacht voor de conditie en het gebruik van steigerdelen.

De afgelopen maand hebben er zich verschillende ongevallen voorgedaan, waaronder een paar ongevallen met als oorzaak de kwaliteit of het gebruik van steigerdelen. Eén ongeval heeft zelfs geleid tot ernstig beenletsel.

Deze incidenten die in korte tijd hebben plaatsgevonden, hebben geleid tot verhoogde aandacht voor de kwaliteit en het gebruik van de steigerdelen. Steigerdelen die terugkomen van projecten worden in Lelystad, voordat deze weer naar projecten worden gestuurd, tijdens de ingangscontrole geïnspecteerd, zowel visueel als handmatig. Bij één ongeval waren de steigerdelen de oorzaak van het ongeval en deze hadden dan ook niet geleverd mogen worden. Bij twee andere ongevallen zijn de steigerdelen door ondeskundig gebruik bezweken.

Wat gaan wij hieraan doen?

  • De ingangscontrole is aangescherpt.
  • De collega’s die de steigerkeuringen voor hun rekening nemen letten extra op de kwaliteit van de steigerdelen.
  • Wij hebben onze steigerbouwers gevraagd extra te letten op steigerdelen en de instructies hiervoor zijn vastgelegd in de Richtlijn Steigers.

Wat kun jij hieraan bijdragen?

Jij kunt ons helpen met een visuele inspectie van de steiger te doen en daarin o.a. onderstaande punten in meenemen. 

Het gaat dan met name om steigerdelen met schade (bijv. lengte-/breedtescheuren, zie afb 1) en de aanwezigheid van knoesten (> 4 cm, voor voorbeelden zie afb. 2 en 3).

Incidenten met steigerdelen 1

De uiteindelijke gevolgen kunnen, zeker bij onoordeelkundig gebruik, bijvoorbeeld door te grote overspanning (norm = max. 90 cm) zijn, dat een steigerdeel bezwijkt, doordat er iemand op staat of overheen loopt. De gevolgen kunnen in dat geval (zeer) ernstig zijn (bezweken delen van recente incidenten, afb. 4 en 5).

Incidenten met steigerdelen 2

Wij vertrouwen erop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer (0320) 22 55 55 of per e-mail info.materieel@bam.com.