CrossOver Amsterdam

CrossOver Amsterdam

Direct langs de snelweg A10 in Amsterdam, zijn bij de afslag RAI twee BAM-torenkranen zichtbaar. Op deze unieke locatie bouwt BAM Wonen Speciale Projecten een bijzonder gebouw: CrossOver.

Het gebouw bestaat uit een parkeerkelder met daarop een drielaagse commerciële onderbouw. Op deze onderbouw zullen twee torens verrijzen, bestaande uit een kantoortoren van acht bouwlagen en een appartementencomplex van zes verdiepingen.

CrossOver afb 1

Een impressie van het gebouw wanneer het gereed is

In samenwerking met BAM Wonen heeft onze afdeling BSO (Bekistingen, Steigers, Ondersteuningen) in de ontwerpfase de bouwmethodiek bepaald voor de ruwbouw van de verschillende bouwdelen van dit project. Belangrijk uitgangspunt in het hele traject is het in een optimaal proces realiseren van een gebouw, efficiënt gebruik makend van het daarvoor benodigde materieel.

De wanden vanaf de kelder tot en met de daklaag worden uitgevoerd mbv stalen wandbekisting; de vloeren worden in verschillende systemen uitgevoerd (breedplaat, kanaalplaat en in het werk te storten vloeren.

Bijzonder is de gebouwconstructie van de kantoorkern. Deze bestaat uit een stalen skelet met daarin een betonnen kern. Uitdaging was (en is) dat het stalen skelet eerst gebouwd wordt en dat de wanden tussen dit stalen frame gemaakt moeten worden. Dit heeft de nodige afstemming gevergd; er zijn passende oplossingen bedacht en gerealiseerd.

Het was een mooie uitdaging om de bekisting en de daarbij benodigde ruwbouwbeveiliging optimaal af te stemmen op het staalskelet, waarbij ook nog eens rekening gehouden moest worden met het inzetten van deze bekisting en beveiliging in de rest van het gebouw. Essentieel was dat hierbij optimaal gebruik gemaakt kon worden van het 3D-constructiemodel van het gebouw, de staalconstructie, en de 3D-modellen van onze eigen bekisting en ruwbouwbeveiliging.

CrossOver afb 2

 Situatie tijdens de bouw (constructie, bekisting en KSW-klimsteiger).

 CrossOver afb 3

Impressie van het 3D-model (constructie, bekisting en KSW-klimsteiger).